Přeskočit na obsah

Špinavá hra vás nadchne!

Paříž je krásná, její ulice jsou však křivolaké a plné nebezpečí. Ve zvonici Chrámu Matky Boží přespává ohyzdný hrbáč a na tržištích tančí kráska, po níž zatoužilo srdce zrůdy i kardinála. Ona sama však má jedinou lásku – kapitána Pařížské stráže Fredericka.

hra rec
Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Příběh Chrámu Matky Boží v Paříži, který napsal Victor Hugo a který byl několikanásobně zfilmován, snad nemusíme nikomu představovat. Nyní se s ním však můžeme setkat i na platformě počítačových her – a to díky sérii Temné romance, která tyhle velké romantické příběhy přepracovává do formy hledaček a představuje je hráčům ve zcela novém světle.

hra 8 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Velký příběh Zvoníka od Matky Boží

Quasimodo je zrůda – malý, ohyzdný muž s hrbem na zádech, který páchá v Paříži spoustu zla. Esmeralda je kočovná tanečnice, která svou krásou a svým něžným tancem očarovala snad všechny muže v Paříži. Včetně kardinála Frolla, který touží po její kráse.

Esmeralda však nestojí o žádného jiného muže, než kapitána Pařížské elitní stráže Fredericka. Do jeho kůže se na začátku hry převléknete. Vydáte se do ulic Paříže hledat tuto mladou dívku a začnete odhalovat temné spiknutí, které se kolem hlavních hrdinů obtáčí. Je opravdu Quasimodo tím, kdo je tady nepřítel? Nebo se pravá zrůda skrývá za pobožnou maskou mocného kněze?

A co když se do celého příběhu připletou kouzla?

hra 18
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Největší devíza hry – hraní ze dvou pohledů

Je to desátý díl Temných romancí, a tak už to není takové překvapení jako na začátku, ale pořád je to zatraceně dobré. Díky tomu, že ve hře přepínáte mezi pohledy dvou hlavních hrdinů, získává příběh mnohem větší plasticitu a vy se do něj můžete nořit mnohem hlouběji.

K dispozici máte medailon, který přepíná mezi dvěma hlavními hrdiny – v našem případě Esmeraldou a kapitánem Frederickem. Když se jeden z nich dostane do úzkých, třeba je uvězněn, můžete přepnout na toho druhého a pokračovat v příběhu do té doby, než se vám podaří prvního hrdinu osvobodit nebo mu nějakým jiným způsobem pomoci.

Díky tomuto nápadu jsou příběhy z Temných romancí možná ty úplně nejlepší mezi hledačkami.

hra titul 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Grafika je velkolepá, ale zbytečně temná

Jde o jednu z nejmodernějších hledaček, takže je snad samozřejmé, že se může pochlubit opravdu kvalitní a propracovanou grafiku. Každá lokace oplývá spoustou detailů, některé z nich jsou dokonce interaktivní – když na ně kliknete, provede se nějaká akce, např. se rozpadne kostlivec, do kterého jste vrazili, nebo se rozezní zvon, na který jste klikli. Doporučujeme vám opravdu lokaci pečlivě projít, protože v každé na vás čeká spousta překvapení a byla by škoda se o ně připravit.

V rámci hry se podíváte do zvonice v Chrámu Matky Boží, do pařížských ulic a na tržiště, ale třeba i do žaláře. Každé z těchto míst má svou vlastní atmosféru a je dobře promyšlené a navržené.

hra 16
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Přece jen však lze grafice něco vytknout. Je hodně tmavá a laděná do fialových či tmavě modrých odstínů, které se skvěle hodí pro fantasy hledačky, ale ke středověkému příběhu z Paříže zkrátka tak úplně nepasuje. Paříž je bílá a plná světla, její ulice mohou být špinavé a žaláře temné, ale ono magické fialové nasvícení se k Esmeraldině a Quasimodově příběhu příliš nehodí.

hra 10 2
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Fascinující postavy

Naopak výraznou pochvalu si zaslouží zpracování postav. U hledaček jsme si tak nějak zvykli na to, že herní charaktery nemívají moc dobré grafické zpracování a nepůsobí zrovna reálně či uvěřitelně.

Tady je tomu úplně jinak. Postavy mají jednoznačné rysy, jsou dobře zapamatovatelné a velmi pečlivě nakreslené. Esmeralda je opravdu krásná, hrbáč má opravdu hrb a působí strašidelně ( i když by klidně mohl mít ještě odpudivější tvář či ošklivější jizvu), kardinál Frollo působí vznešeně a nebezpečně, Frederick je velmi pohledný mladý voják.

V průběhu hry se setkáváme i s dalšími postavami nebo magickými charaktery a každý z nich je zpracován s velkou důkladností.

Díky tomu se můžete jako hráč s postavami velmi dobře ztotožnit a hru si opravdu užít. Ze Špinavé hry by si v otázce tvorby postav měly ostatní hledačky rozhodně vzít příklad.

hra tit 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Hledačky, na které se musíte těšit

Lokace s ukrytými předměty tu čekají na hráče poměrně často. A jsou opravdu vynikající. Snad žádná hledačka není stejná jako ty před ní. Jednou pátráte po věcech, které v dolní liště vidíte jen v obryse. Pak hledáte stejné symboly, které ještě musíte najít v určeném pořadí. Později je vaším úkolem najít věci, které jsou na špatném místě a přemístit je na to správné. Hledá se i podle seznamu nebo třeba podle klíčových slov v příběhu.

Těch variant hledání je tu tolik, že člověka až zaráží, že jiné hledačky používají jen klasické hledání podle seznamu.

hra 5
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Je to zábavné, originální a velmi povedené. Na každou další hledačku se tady budete rozhodně těšit.

Jejich obtížnost často kolísá podle toho, jaký systém hledání je zrovna v dané lokaci nastavený. Někdy vám stačí pár kliků, jindy se budete muset nad hledacími úkoly pořádně zamyslet. Každopádně dobré hratelnosti hledaček napomáhá kvalitní grafika a dobré rozlišení.

hra 11
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Náročné a podařené hlavolamy

Miniher je ve hře velká spousta a mají různě těžkou obtížnost. Některé jsou jen jednoduché hříčky, které vlastně ani pořádnou minihrou nejsou. Když však přijde na ty opravdové rébusy, začíná jít do tuhého. Můžete si u nich sice vybrat, zda je chcete hrát v lehčí či těžké variantě, ale i v té snadné jde o poměrně složité úkoly. Například menší děti či málo zkušení hráči si možná občas nebudou vědět rady. Což nevadí – máme tlačítko přeskočit a v bonusové sekci (v případě sběratelské edice) si můžete rébus kdykoli zopakovat a přijít na jeho řešení později.

hra 17
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Setkáte se tu s klasickými minihrami, které najdete i v jiných hledačkách, ale občas narazíte i na některou méně obvyklou. Všechny oplývají kvalitním zpracováním a příjemnou grafikou.

hra 12
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Scény jako z filmu

Na Špinavé hře kromě spousty jiných věcí oceníte i filmové scénky. Ve hře jsou rovnoměrně rozmístěné, logicky posouvají děj a můžou se pochlubit kvalitními dialogy. Mají moc vtáhnout vás do příběhu a díky nim budete mít pocit, jako byste ho sami prožívali. Základem je kvalitní animace a zajímavá práce s herním charaktery.

Díky častým a kvalitní provedeným filmovým scénám se zdá, že do příběhu přímo vstupujete a můžete ho ovládat.

hra 4 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Krásná hudba a dobrý český překlad

Hra nemá český dabing, ale může se pochlubit velmi dobře udělanými českými titulky a překlady. Anglicky nadabované postavy mluví velmi srozumitelně, takže i angličtináři-začátečníci si s pomocí titulků mohou procvičit angličtinu – což je super především pro děti nebo pro studenty tohoto jazyka. A ti, které angličtina úplně minula, mají velkou výhodu, že se na český překlad mohou plně spolehnout – je opravdu dobře provedený a nikde nedrhne.

hra 14
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Na chvíli se zastavme u hudby. Když si totiž pustíte jednotlivé stopy v bonusech (ve sběratelské edici), zjistíte, že jde o dechberoucí nahrávky, ze kterých jde téměř mráz po zádech. Určitě si je stáhněte, stojí to za to. Jenže v rámci hry, jako by byly jaksi upozaděné – všechna ta nádherná hudba je velmi málo slyšet, nejčastěji doplňuje filmové scény, jenže tam ji vnímáte spíš podvědomě a nemůžete si ji užít. Je to opravdu škoda, protože by dokázala příběh nádherně vybarvit a udělat ho ještě napínavějším.

hra 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Mapa i deník trochu navíc

Ve hře je k dispozici úkolníček, který využijete hlavně tehdy, když se k hledačce vracíte po delší době. Dále zde máte i mapu, v níž se vám (v některých herních módech) zobrazují místa, kde je možné provést nějakou herní akci. Mapa je po vizuální stránce velmi hezká, ale vzhledem k tomu, že se vždy hraje jen na několika málo lokacích, ji pravděpodobně příliš nevyužijete.

Až po rozkliknutí mapy se dostanete k hernímu deníku. Ten není příliš propracovaný – pouze se do něj zaznamenávají listy s indiciemi, které nacházíte v průběhu hry. Když si jej projdete, bude se před vámi postupně rozkrývat systém Frollových intrik. Ale popravdě – příliš často do něj asi nahlížet nebudete, protože ho vlastně vůbec nepotřebujete.

hra 7 1
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Bez bonusovky by to nešlo!

A tahle bonusová kapitola bude opravdu stát za to. V ní se totiž podíváte rovnou na francouzský královský dvůr. Král je na smrtelném loži a vzpomíná na lásku svých mladých let – a také na dítě, které se mu tehdy narodilo. Jde o velmi dojemný příběh, který částečně navazuje na hlavní dějovou linku.

Nelze říct, že by Špinavá hra bez bonusové kapitoly nebyla kompletní, ale rozhodně by byla škoda si tenhle extra příběh nezahrát. Umožní vám zůstat o něco déle v tomto úžasném herním světě, zahrát si další kvalitní moderní hru a odhalit další tajemství.

hra 19
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Esmeraldin budoár

Z bonusové sekce bychom rádi vypíchli zvlášť ještě jednu věc – Esmeraldin budoár. Jak procházíte hrou, občas narazíte na nějaký ten zlatý náramek. Když jich sesbíráte dost, můžete se přesunout do Esmeraldina budoáru a něco jí do něj koupit. Vzhledem k tomu, že jde většinou o krásné šlechtické šaty či šperky, to bude asi zábava hlavně pro ženy a dívky. Je to milý detail, který určitě potěší.

hra 20
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Sběratelské předměty

Náramky patří ke sběratelským předmětům, které ve Špinavé hře najdete. Kromě nich pátráte také po indiciích, které vám mají osvětlit, co se to v Paříži vlastně děje, a také po tarotových kartách. Najít úplně všechny sběratelské předměty bude rozhodně pěkná fuška, v tom vám nebudeme lhát. Nejsou totiž rozmístěny rovnoměrně, někdy se objevují v lokaci, jindy ve výseči. Jsou velmi dobře ukryté.

Pokud se vám nebude dařit některý z nich objevit, naštěstí díky sběratelské edici a její Herní příručce získáte nápovědu, kam se v lokacích po sběratelkách dívat.

hra 21
Obrázek ze hry Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Další bonusy

Sběratelská edice je bonusy doslova přeplněná. Za naprosto super považujeme možnost zopakovat si hledačky a hlavolamy, které jsou ve hře opravdu skvělé a proto si je určitě budete chtít zkusit zahrát vícekrát.

Dále tu najdete filmové scény, hudební stopy, grafické návrhy, deníček nebo třeba seznam s herním úspěchy. Je toho zkrátka opravdu hodně.

image 14
Temné romance 10: Špinavá hra – Sběratelská edice

Pokud byste si letos měli koupit jen jednu hru, ať je to Špinavá hra

Protože jsme si jistí, že toho nebudete litovat. Je to parádní a vysoce kvalitní hledačka, jakých najdete na celém trhu jen opravdu málo. Nyní ji můžete získat s dobrým českým překladem a spoustou bonusů, které najdete ve sběratelské edici.

A navíc – nyní u nás můžete získat Špinavou hru ve Sběratelské edici zdarma: dáváme ji jako dárek k nákupům nad 1000 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *